dc.contributor.author |
Боцюрко, В. І. |
|
dc.contributor.author |
Касіянчук, В. Д. |
|
dc.date.accessioned |
2024-08-06T07:54:59Z |
|
dc.date.available |
2024-08-06T07:54:59Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
DOI: 10.21802/acm.2020.2.5 |
|
dc.identifier.other |
УДК 616-08+615.322+582.991.132 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.ukd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/681 |
|
dc.description |
Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
У статті представлені сучасні дані про топінамбур, як унікальну рослину, що володіє здатністю максимально використовувати енергію сонця для накопичення в бульбах полісахариду інуліну в дуже високій концентрації – більше 50% їх ваги. У цьому відношенні топінамбур є рекордсменом у рослинному світі. Інулін володіє властивістю пребіотика і сприяє розмноженню найкориснішої кишкової палочки - біфідумбактерії, як другої імунної системи людського організму. Разом з тим нормалізується склад мікрофлори кишечника, 90 % якої становлять біфідумбактерії. Це дає змогу використовувати топінамбур як їстівний продукт у лікувальній практиці при захворюваннях кишечника, імунодефіцитних станах, зокрема і при цукровому діабеті, оскільки фруктоза, що утворюється з інуліну, не потребує для засвоєння інсуліну. З цією метою в Івано-Франківському національному медичному
університеті створений препарат «Біфтоп», до якого входить порошок топінамбура та біфідумбактерії. Проведені клінічні дослідження показали його високу ефективність. Крім того, висушений екстракт топінамбура може використовуватись у хлібопекарській промисловості для випічки дієтичного хліба, булочок, кондитерських виробів. На сьогодні в Івано-Франківській області завершуються будівельно-монтажні й пуско-налагоджувальні роботи по виробництву сухофруктів, в тому числі і порошку із топінамбура, які можна буде широко використовувати з лікувально-профілактичною метою |
uk_UA |
dc.language.iso |
other |
uk_UA |
dc.publisher |
Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет |
uk_UA |
dc.subject |
топінамбур |
uk_UA |
dc.subject |
інулін |
uk_UA |
dc.subject |
біфідобактерії |
uk_UA |
dc.subject |
Біфтоп |
uk_UA |
dc.title |
Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці |
uk_UA |
dc.title.alternative |
[Текст] |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |