Університет Короля Данила

Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Боцюрко, В. І.
dc.contributor.author Касіянчук, В. Д.
dc.date.accessioned 2024-08-06T07:54:59Z
dc.date.available 2024-08-06T07:54:59Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. uk_UA
dc.identifier.issn DOI: 10.21802/acm.2020.2.5
dc.identifier.other УДК 616-08+615.322+582.991.132
dc.identifier.uri http://repository.ukd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/681
dc.description Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. uk_UA
dc.description.abstract У статті представлені сучасні дані про топінамбур, як унікальну рослину, що володіє здатністю максимально використовувати енергію сонця для накопичення в бульбах полісахариду інуліну в дуже високій концентрації – більше 50% їх ваги. У цьому відношенні топінамбур є рекордсменом у рослинному світі. Інулін володіє властивістю пребіотика і сприяє розмноженню найкориснішої кишкової палочки - біфідумбактерії, як другої імунної системи людського організму. Разом з тим нормалізується склад мікрофлори кишечника, 90 % якої становлять біфідумбактерії. Це дає змогу використовувати топінамбур як їстівний продукт у лікувальній практиці при захворюваннях кишечника, імунодефіцитних станах, зокрема і при цукровому діабеті, оскільки фруктоза, що утворюється з інуліну, не потребує для засвоєння інсуліну. З цією метою в Івано-Франківському національному медичному університеті створений препарат «Біфтоп», до якого входить порошок топінамбура та біфідумбактерії. Проведені клінічні дослідження показали його високу ефективність. Крім того, висушений екстракт топінамбура може використовуватись у хлібопекарській промисловості для випічки дієтичного хліба, булочок, кондитерських виробів. На сьогодні в Івано-Франківській області завершуються будівельно-монтажні й пуско-налагоджувальні роботи по виробництву сухофруктів, в тому числі і порошку із топінамбура, які можна буде широко використовувати з лікувально-профілактичною метою uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет uk_UA
dc.subject топінамбур uk_UA
dc.subject інулін uk_UA
dc.subject біфідобактерії uk_UA
dc.subject Біфтоп uk_UA
dc.title Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці uk_UA
dc.title.alternative [Текст] uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу