Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Боцюрко, В. І. | |
dc.contributor.author | Касіянчук, В. Д. | |
dc.date.accessioned | 2024-08-06T07:54:59Z | |
dc.date.available | 2024-08-06T07:54:59Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. | uk_UA |
dc.identifier.issn | DOI: 10.21802/acm.2020.2.5 | |
dc.identifier.other | УДК 616-08+615.322+582.991.132 | |
dc.identifier.uri | http://repository.ukd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/681 | |
dc.description | Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45. | uk_UA |
dc.description.abstract | У статті представлені сучасні дані про топінамбур, як унікальну рослину, що володіє здатністю максимально використовувати енергію сонця для накопичення в бульбах полісахариду інуліну в дуже високій концентрації – більше 50% їх ваги. У цьому відношенні топінамбур є рекордсменом у рослинному світі. Інулін володіє властивістю пребіотика і сприяє розмноженню найкориснішої кишкової палочки - біфідумбактерії, як другої імунної системи людського організму. Разом з тим нормалізується склад мікрофлори кишечника, 90 % якої становлять біфідумбактерії. Це дає змогу використовувати топінамбур як їстівний продукт у лікувальній практиці при захворюваннях кишечника, імунодефіцитних станах, зокрема і при цукровому діабеті, оскільки фруктоза, що утворюється з інуліну, не потребує для засвоєння інсуліну. З цією метою в Івано-Франківському національному медичному університеті створений препарат «Біфтоп», до якого входить порошок топінамбура та біфідумбактерії. Проведені клінічні дослідження показали його високу ефективність. Крім того, висушений екстракт топінамбура може використовуватись у хлібопекарській промисловості для випічки дієтичного хліба, булочок, кондитерських виробів. На сьогодні в Івано-Франківській області завершуються будівельно-монтажні й пуско-налагоджувальні роботи по виробництву сухофруктів, в тому числі і порошку із топінамбура, які можна буде широко використовувати з лікувально-профілактичною метою | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.publisher | Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет | uk_UA |
dc.subject | топінамбур | uk_UA |
dc.subject | інулін | uk_UA |
dc.subject | біфідобактерії | uk_UA |
dc.subject | Біфтоп | uk_UA |
dc.title | Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці | uk_UA |
dc.title.alternative | [Текст] | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |