Abstract:
У статті представлені сучасні дані про топінамбур, як унікальну рослину, що володіє здатністю максимально використовувати енергію сонця для накопичення в бульбах полісахариду інуліну в дуже високій концентрації – більше 50% їх ваги. У цьому відношенні топінамбур є рекордсменом у рослинному світі. Інулін володіє властивістю пребіотика і сприяє розмноженню найкориснішої кишкової палочки - біфідумбактерії, як другої імунної системи людського організму. Разом з тим нормалізується склад мікрофлори кишечника, 90 % якої становлять біфідумбактерії. Це дає змогу використовувати топінамбур як їстівний продукт у лікувальній практиці при захворюваннях кишечника, імунодефіцитних станах, зокрема і при цукровому діабеті, оскільки фруктоза, що утворюється з інуліну, не потребує для засвоєння інсуліну. З цією метою в Івано-Франківському національному медичному
університеті створений препарат «Біфтоп», до якого входить порошок топінамбура та біфідумбактерії. Проведені клінічні дослідження показали його високу ефективність. Крім того, висушений екстракт топінамбура може використовуватись у хлібопекарській промисловості для випічки дієтичного хліба, булочок, кондитерських виробів. На сьогодні в Івано-Франківській області завершуються будівельно-монтажні й пуско-налагоджувальні роботи по виробництву сухофруктів, в тому числі і порошку із топінамбура, які можна буде широко використовувати з лікувально-профілактичною метою
Description:
Боцюрко В. І., Касіянчук В. Д. Лікувально-оздоровчі продукти з топінамбура і їх використання в медичній практиці // Архів клінічної медицини. Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет, 2020. №2(26). С. 43-45.